Tradycyjne potrawy na świąteczny stół

Polska tradycja związana z  potrawami wielkanocnymi jest szalenie bogata i nie ma chyba drugiej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów świąt. Większość z nas jest bardzo przywiązana do tradycji i zwyczajów i dokłada wielu starań, aby śniadanie wielkanocne pełniło rolę przewodnika prowadzącego nas przez kolejne dni.

Świąteczny stół
ma niewątpliwie ogromne znaczenie, to on pełni główną rolę podczas uroczystego śniadania. Powinien być nie tylko syto zastawiony, ale także elegancko wyglądać. Dekorując stół należałoby zacząć od eleganckiego obrusa, najlepiej białego, lub specjalnie kupionego na tę okazję, upiększonego zdobieniami związanymi z Wielkanocą. Ważne jest także zastawa stołowa, elegancka i wyjątkowa na pewno przyczyni się do stworzenia niezwykłego klimat świątecznego śniadania.

Na stole obowiązkowo ustawiamy wazon z baziami lub świeżymi kwiatami, oczywiście jeśli pogoda sprzyja na tyle by się w ogóle pojawiły. Tak ozdobiony stół wprowadzi nas w radosny, wiosenny nastrój. To co będziemy spożywać tego poranka to oczywiście pokarmy, które poświęciliśmy poprzedniego dnia, a wśród nich: wędliny, chleb, sól, chrzan, jajka, owoce i słodycze. Większość potraw, które znajdują się na wielkanocnym śniadaniu są symbolami, upamiętniającymi o ważne wydarzenia związane ze świętami.

Tradycyjną potrawą, która pojawia się tego poranka na stołach jest żur ze święconą kiełbasą i chlebem, jajka nadziewane chrzanem lub grzybami, sałatki ze świeżych warzyw oraz wędliny i pasztety, a na deser obowiązkowo muszą pojawić ciasta, czyli drożdżowe babki i mazurki. Dzieciaki uwielbiają zjadać czekoladowe zajączki, kurczaczki i baranki.O ile mazurek to raczej skomplikowane ciasto, wielkanocną babkę można upiec szybko i bez większego wysiłku. Wystarczy zaopatrzyć się w  5 jajek, kostkę margaryny, szklankę cukru, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 3/4 mąki, łyżkę proszku do pieczenia lub sody, trochę octu i rodzynki. Z białek ubijamy pianę i dodajemy na końcu do utartej z pozostałych składników masy. Życzymy smacznego!